Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Kukka

Ars Liberan ryhmänäyttely, Kuopion taidemuseo, 1.3.-25.5.2008

 

Aavistus, eräänlainen kasvihuone, 2008, tilateos. Valokuvapohjaiset kalvotarrat.

Kukka-akvaario, 2008, installaatio (osa). Tekokukat, akvaario, vesi, pumppu.

Kukka-akvaario, 2008, installaatio. Tekokukat, akvaario, vesi, pumppu.
Kuvat Hannu Miettinen.

Tehdessäni ympäristöteoksia elävistä kasveista olen kokenut ilmastonmuutoksen hyvin konkreettisesti, myös omissa nahoissani. Me kadotamme kukkia koko ajan kaikkialta maapallolta koska toimintamme vaikuttaa säähän ja kasvikuntaan maailman joka kolkassa. Kukat kuuluvat kaikille; kukka on ilo, se on voitto elämää tuhoavista voimista. Mutta onko meidän valmistauduttava tekokukkien aikaan?

Kun kukkateokseni paikaksi varmistui taidemuseon lämpiö, vahvistui idea eräänlaisesta kasvihuoneesta. Vähäluminen ja valoton talvi houkutti kukittamaan lämpiön ikkunaseinää kiilto- ja kuultokuvin. Akvaariomaista kokonaisuutta voi katsoa sekä sisältä että sisäpihalta, ulkoapäin. Vaikutelma muuttuu näkökulman, ajan ja valaistuksen myötä.

"Kasvihuonettani" varten olen kerännyt valokuvaamalla kummallisia ja uhanalaisia kukkia erityisesti Etelä-Afrikasta. Harjoitan myös kukkien kierrätystä: Viime syksynä tein Kapkaupunkiin suomalaisista ja afrikkalaisista kukista ympäristöteoksen Frozen Flowers, nyt samoja kukkia kukkii kuvina taidemuseon ikkunoissa. Testaan myös kevään kuluessa versovatko vain Kapin niemimaalla viihtyvät proteat kuopiolaisessa lämpiössä.

Kaikenmaailman tekokukat heräävät eloon Kukka-akvaariossa pyörimällä vedessä iloisenkirjavina. Tekokukat on kerännyt äitini, jolta olen ehkä perinyt tarpeen kylvää kukkasia ympärilleni. Näyttelyteoksiani yhdistävät auringonkukat, joiden valo on yhteistä ihmisille niin etelässä kuin pohjoisessakin.

Teosteni materiaaleina ovat valokuvapohjaiset kalvotarrat, tekokukat, siemenet, lasi ja peruselementit maa, ilma, vesi ja valo.

Tarratöissä asiantuntija-apua on antanut Messujentekijä.

© 2024 Kristiina Korpela